Achiziționarea Dispozitivelor medicale (computere tomograf) conform necesităților instituțiilor-medico sanitare publice
suma planificată 29,090,000.00 MDL
Dorim sa specificam ca echipamentul pe care dorim sa il ofertam dispune de o tehnologie de reconstructie iterativa prin care se obtine o scadere a dozei la pacient cu pana la 80%. Scaderea dozei la pacient este realizata prin utilizarea unor parametrii scazuti de scanare ( kV, mA). Acest lucru conduce implicit la o mica incalzire a anodei in timpul scanarii, necesitand la final o rata de racire mai mica a acesteia. In consecinta, va rugam sa acceptati ofertarea unui echipament cu o rata maxima de racire a anodei de 1070 KHU/min, reformuland cerinta astfel: Disiparea termică, kHU / min (nu se acceptă valori echivalente) ≥ 1000
Se acceptă modificarea cerinței în „Tub cu raze X / Disiparea termică, kHU / min (nu se acceptă valori echivalente) ≥1000”.
Cerința de a avea un interval de mișcare laterală pentru masa de examinare poate fi îndeplinită doar de un singur competitor – Canon. Aceasta cerinta restricționează competiția, contrar principiilor de achiziții publice care promovează concurența și accesul egal al tuturor potențialilor furnizori de echipamente medicale.
Mișcarea laterală a mesei de examinare nu aduce beneficii clinice semnificative în majoritatea procedurilor, poziționarea pacientului pentru imagistică sau alte examinări medicale se poate realiza adecvat prin ajustarea poziției corpului sau utilizarea altor ajustări standard ale mesei.
Majoritatea meselor de examinare sunt concepute să ofere o gamă variată de ajustări (înălțime, înclinare, mișcare longitudinală), care sunt suficiente pentru poziționarea corectă a pacientului în cele mai multe proceduri clinic, iar ajustările standard ale mesei de examinare sunt proiectate să maximizeze confortul și siguranța pacientului, fără a necesita mișcare laterală suplimentară.
Prin urmare, va rugam eliminarea cerintei solicitate sau tratarea acesteia ca fiind optionala.
Cerința tehnică a fost eliminată. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
În prezent, procesoarele comerciale nu au atins frecvențe de operare de 16 GHz. Cele mai rapide procesoare disponibile pe piață pentru consumatorii obișnuiți și chiar pentru utilizări profesionale se situează în intervalul 4-5 GHz. În mediul de cercetare și dezvoltare, au fost experimentate procesoare cu frecvențe mai mari, dar acestea nu au ajuns încă la o maturitate suficientă pentru a fi comercializate pe scară largă. Procesoarele care funcționează la frecvențe de peste 5 GHz sunt de obicei utilizate în nișe specifice, cum ar fi: supraconductori și computere cuantice-unde vitezele foarte mari sunt necesare pentru aplicații specializate; in cercetare si dezvoltare militara sau in laboratoare de cercetare avansata in cazul simularilor si calcul de inalta performanta. De asemeena materialele din care sunt fabricate procesoarele au limite fizice în privința vitezei la care electronii pot circula prin ele. La frecvențe extrem de mari, efectele electromagnetice, cum ar fi interferența și inducția, devin dominante, afectând performanța și stabilitatea.
În concluzie, atingerea frecvenței de operare de 16 GHz pentru procesoarele comerciale actuale este improbabilă datorită problemelor termice, consumului de energie și limitelor fizice ale materialelor, prin urmare va rugam sa acceptati modificarea cerintei tehnice astfel: Viteza procesorului sumara sau echivalent ≥ 2 GHz
Se acceptă modificarea cerinței tehnice în „Sistem de integrare / Hardware / Viteza procesorului ≥ 2 GHz”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Rolul consolei de achizitie nu este acela de a stoca un numar cat mai mare de imagini, ci de a servi la achizitia si transmiterea acestora catre statia de postprocesare. Pentru stocarea imaginilor sunt recomandate solutiilre profesionale de tip PACS sau mediile portabile independente. In plus din punct de vedere clinic aceasta caracteristica nu are absolut nicio relevanta. Toate echipamentele de tomografie computerizata sunt dotate cu console de achizitie care sa asigure un minimum de spatiu de stocare a imaginilor, optim dimensionate astfel incat sa asigure stocarea pe termen scurt a imaginilor achizitionate pana la momentul migrarii acestora catre un mediu de stocare dedicat.
Configuratia consolei de achizitie este parte a intregului echipament supus marcajului CE, motiv pentru care aceasta nu poate fi configurata de la caz la caz asa cum se poate proceda in cazul calculatoarelor personale.
Mai mult, cerinta tehnica, asa cum este formulata in prezent, este de natura sa restranga concurenta in cadrul procedurii restrictionand accesul unui producator consacrat de astfel de echipamente asa cum este Subscrisa.
Prin urmare, pentru a nu ingradi in mod nejustificat accesul la procedura a mai multor operatori economici va rugam sa acceptati modificarea cerintei tehnice astfel: “Stocare, (RAID) ) ≥1 TB
Mentionam ca, in cadrul caietului de sarcini se solicita de asemenea si un echipament de arhivare de tip PACS server, unde se regaseste solicitarea de a avea capacitatea de stocare : ≥20 TB. Consideram ca a fost strecurata o eroare de tehnoredactare si a fost facuta o confuzie intre cacpacitatea de stocare a statiei de post-procesare, cu capacitatea de stocare a PACS ului solicitat de asemenea, in cadrul caietului de sarcini
Se acceptă modificarea parametrului în „Sistem de integrare / Hardware / Stocare, (RAID) ≥ 1TB”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Mentionam faptul ca, fiecare producator isi dimensioneaza configuratia hardware astfel incat sa ofere cele mai inalte standarde de imagistica si diagnosticare.
In cazul echipamentului pe care compania noastra doreste sa il oferteze, configuratia statie de postprocesare include doua monitoare de 19 inch cu o rezolutie de 1280x1024, de standard medical, ce permit un flux de lucru imbunatatit, fiind dimensionate conform necesitatilor clinice si de diagnostic si permit rularea oricarui software disponibil pe sistemul ofertat la capacitate maxima, fara a influenta negativ, actul medical.
In consecinta, pentru a nu ingradi in mod artificial concurenta, va rugam sa acceptati modificarea cerintei tehnice astfel: „Monitoare LCD de minim 19, cel putin 2
Se acceptă modificarea cerinței în „Sistem de integrare / Hardware / Monitoare LCD de minim 19 inch – cel putin 2”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Sistemul pe care compania noastra doreste sa il oferteze in cadrul procedurii este echipat cu o masa de examinare pacient cu o viteza de deplasare de 175 mm/s.
Dorim sa mentionan faptul ca viteza de deplasare a mesei in plan longitudinal are relevanta in cazul realizarilor de scanari rapide pe segmente mari (torace – abdomen – pelvis) sau a scanarilor cu substanta de contrast, iar viteza de doar 175 mm/s indeplineste cu succes efectuarea in siguranta a tuturor investigatiilor solicitate in caietul de sarcini.
De asemenea, atat timp cat sistemul pe care dorim sa-l ofertam este capabil sa indeplineasca toate specificatiile tehnice din caietul de sarcini privind aplicatiile clinice, consideram ca impunerea unei anumite viteze de deplasare pentru blatul mesei obstructioneaza nejustificat participarea la procedura a mai multor operatori economici.
Prin urmare, pentru a nu ingradi in mod nejustificat accesul la procedura a mai multor operatori economici va rugam sa acceptati modificarea cerintei tehnice astfel: “Masa pacientului- Viteza ≥ 175 mm/secunda
Se acceptă modificarea cerinței în „Viteza ≥ 175 mm/secunda”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Sistemul propus include tehnologii avansate de reconstrucție a imaginii, cum ar fi filtrarea iterativă și reconstrucția bazată pe model matematic. Aceste tehnologii oferă imagini de înaltă calitate, comparabile cu cele obținute prin DLIR.
Algoritmii de reconstrucție iterativă, cum ar fi Reconstrucția Iterativă Adaptivă (Adaptive Iterative Reconstruction), reduc semnificativ zgomotul și artefactele, asigurând claritatea și detaliile necesare pentru diagnostic.
Tratarea cerinței pentru algoritmul de reconstrucție a imaginii bazat pe tehnologia rețelelor neuronale (DLIR) ca fiind opțională este justificată din punct de vedere clinic și tehnic. Sistemul propus oferă o gamă de tehnologii avansate de reconstrucție a imaginii și optimizare a dozei care asigură calitatea necesară pentru diagnostic precis, menținând în același timp un echilibru optim al dozei de radiații. Aceste opțiuni permit realizarea unui act medical de calitate superioară asigurând flexibilitatea pentru actualizări viitoare.
Prin urmare va rugam sa acceptati tratarea cerintei ca fiind optionala.
Se acceptă modificarea cerinței tehnice în „Reconstituirea imaginii / Algoritm de reconstrucție a imaginii bazat pe tehnologia rețelelor neuronale antrenate pe imagini CT de calitate superioara (Deep Learning Image Reconstruction sau analogic) - opțional”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Prezenta procedura de licitatie acopera mai multe bunuri furnizate de diferiti producatori. Bunurile care urmeaza sa fie furnizate sunt foarte complexe și necesita conditii speciale pentru a fi instalate. Doar dupa instalarea corecta a sistemelor, acestea vor functiona la specificatiile tehnice solicitate.
Pentru instalarea sistemelor trebuie eliberate anumite autorizatii de catre Autoritatea Nationala pentru Radiatii. In absenta acelor autorizatii, o parte din specificatiile tehnice precum (sistem cu raze X, detectoare sau parametri de scanare) ale unitatii de tomografie computerizata nu pot fi testate, deoarece scanarea este impotriva legii. Mai mult, buna functionare a sistemelor care sunt incluse in oferta necesita prezenta tuturor celorlalte dispozitive medicale terte care urmeaza sa fie furnizate.
In aceste conditii, este imposibil sa se efectueze testele inainte de expediere, intrucat la expedierea prealabila nu sunt indeplinite conditiile de testare a echipamentelor la nivelul detaliat cuprins in specificatiile tehnice.
Prin urmare, va rugam sa modificati cerinta mentionata mai sus ca fiind optionala, sau va rugam sa acceptati testele din fabrica ale Producatorului ca referinta pentru conformitatea cu cerintele tehnice.
Cerința tehnică a fost modificată în „Test de acceptare din fabrică (FAT) pentru computer tomograf”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Rugam sa fie revizuita dimensiunea ferestrei de plumb in: 100x80mm. Producatorii de pe acest segment fabrica in aceasta marime. Aceasta dimensiune este utilizata la amenajarea incaperii, fiind mai multa decat suficienta. Toate IMSP unde au fost livrate si instalate echipamente cu raze X, dispun de fereastra plumbata de asa dimensiune 100x80mm. Solicitam sa fie modificata dimensiunea in 100x80mm. Multumim
Se acceptă modificarea cerinței tehnice în „Sticlă plombată minim 100 x 80 mm, cu radioprotecția calculată pentru dispozitivul oferit”. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Rugam excluderea din specificatia injectorului a acestei cerinte, necatand la faptul ca este indicata optionala, deoarece acest parametru se refera strict la parametrii cateterelor, dar nu la injector. Solicitam eliminarea acesteia definitiv din caietul de sarcini, fiindca creati confuzie.
Cerința tehnică „Ship and Drip”, a fost eliminată. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Rugam sa fie eliminata solicitarea Alerte operator / Înclinați capul de putere în sus și în jos. Aceasta caracteristica este specifica injectoarelor de angiografie. Va rugam sa fie exclusa din cerinta. Multumesc.
Cerința tehnică „Alerte operator / Înclinați capul de putere în sus și în jos”, a fost eliminată. Mulțumim pentru clarificarea depusă.
Valoarea de "90kVa" solicitata pentru sursa de alimentare vine in contradictie cu valoarea de "50kW" solicitata pentru kW iesire la paramentru "X-ray generator". Un CT cu generator cu 50Kw la iesire nu are nevoie de o sursa de alimentare asa de inalta de 90kVA. Valoare sursei de alimentare al CT-lui exprimata in kVA trebuie sa afie aproape sau cel putin egala cu valoarea kW la iesire pentru generator.
Astfel solicitam modificarea acestui paramentru in: "minim 50kVa"
Bună ziua. În anunțul de participare au fost operate modificări în ceea ce privește sursa de alimentare și anume ”Sursa de alimentare să fie de aproximativ 380V, 50 Hz, 50 kVA”. Mulțumim pentru clarificare.
Raportul din documentatia tehnica este prezentat de producator la organismul de certificare CE in timpul trecerii procedurii de certificare, si reprezinta un document intern si confidential al producatorului care se partajeaza doar cu organismele de certificare CE, in scopul dovedirii corespunderii cu cerintele standardelor de calitate. Astfel dovada trecerii procedurii de certificare si corespunderii cu standardele CE si ISO fiind certificatul emis de catre organismal de notificare, si care se prezinta la beenficiarul final.
Asadar consideram aceasta cerinta fiind una abuziva cu tendinta de a crea premise pentru descalificarea neintemeita al operatorilor economici, producatorii carora nu partajeaza raportul din documentatia tehnica, dar prezinta ca dovada certificatul CE si declaratia de conformitate, care deja sunt solicitate in acest caiet de sarcini.
Solicitam excluderea acestui parametru pentru a nu limita in mod abuziv concurenta sau indicarea prezentarea acestui raport ca <optional>
Bună ziua. În anunțul de participare au fost operate modificări , astfel, se exclude cerința „ Raportul din documentația tehnică „ESSENTIAL REQUIEREMENT”. Mulțumim pentru clarificare.
Cantitatea de monitoare la consola de operare nu influenteaza la performanta sau nivelul tehnologic al CT-lui fiindca nu reprezinta un paramentru esential care influenteaza calitatea imaginii, cantitatea de doza de raze x, sau limiteaza tipurile de investigatii care pot fi facute la aparat, fie ca determina alti parametri tehnici cum sunt solicitati (de ex: viteza de rotatie, numarul de slice-uri, tipurile de aplicatii de achizitionare a imaginii, etc). Asadar cantitatea de monitoare la consola de operare nu este un criteriu care in mod direct sau indirect determina clasa de tehnologie la care apartine CT-lui (clasa incepator, expert, premium sau ultra-premium) care se doreste a fi achizitionat.
Totodata, fiecare producator de CT-uri in dependenta cum isi programeaza si cum isi face designul interfatei softului utilizatorului pe consola de operare/statia de achizitie (dimensiunea butoanelor si locatia pe ecran al acestora, numarul de cimpuri p-u introducerea datelor, cantitatea de ferestre p-u afisarea imaginilor achizitionate, locatia si cantitatea instrumentelor de manipulare a imaginilor achizitionate, etc) isi configureaza din fabrica, cantitatea de monitoare si dimensiunea acestora intr-un mod optimal pentru a facilita un workflow (flux de lucru) comod si eficient al operatorului si a medicului la introducerea datelor pacientului, selectarea si ajustarea protocoalelor de scanare, vizualizarea instantanee al imaginilor achizitionate, operarea, transmiterea, tiparirea cliseelor de imagini la DICOM printer, si alte procese.
Astfel unii producatori utilizeaza doar un monitor la consola de operare/statia de achizitie, iar altii utilizeaza 2 monitoare, si ambii facind parte din aceasi clasa tehnologica al CT-lor.
Acelasi principiu se refera si la dimensiunea monitorului pentru consola de operare, dimensiunea fiind determinata de designul interfatei softului de pe statia de achizitie – parametru care nu determina calitatea imaginii, cantitatea de doza de raze x, sau limiteaza tipurile de investigatii care pot fi facute la aparat, fie ca determina alti parametri tehnici. Astfel la unii producatori dimensiunea de 19 inchi este suficienta pentru a amplasa si manipula eficient cu informatia de pe interfata statiei de achizitie, iar pentru altii nu este suficient.
Asadar cerinta de 2 monitoare pentru statia de achizitie este una restrictiva pentru producatorul de CT pe care il reprezentam, si care corespunde nivelului tehnologic solicitat prin parametrii esentiali si determinanti din acest caiet de sarcini, din motiv ca interfata utilizatorului si designul acesteia nu necesita utilizarea a 2 monitoare, al doilea fiind inutil si ne fiind necesar.
Totodata, observam ca la acest parametru totusi se accepta ca statia de achizitie sa fie doar cu 1 singur monitor insa de dimensiuni mai mari. Ceea ce denota faptul ca cerinta de 2 monitoare nu este una de natura sa determine performanta sau nivelul tehnologic al CT-lui, insa modul in care este formulata este restrictiva pentru participarea noastra.
Astfel solicitam modificarea acestui parametru prin specificarea unui numar minim de monitoarea la statia de achizitie de – 1 bucata si unei dimensiuni minimale al monitorului de 19 inchi, ceea ce nu va limita participarea al tuturor producatorilor care corespund nivelului tehnologic al CT-lui solicitat prin parametrii esentiali din aceasta specificatie (asa cum sunt: numarul de slice-uri, nuarul de par linii, cantitatea de doza, viteza de roatie, etc).
Nu se acceptă modificare cerinței tehnice. Este necesar de „Monitoare LCD de minim 19 inch – 2 buc sau un monitor de minim 23 inch”, pentru o eficiență mai înaltă a activității tehnicianului prin accesul simultan la diferite informații fără a schimba între ferestre. Și pentru posibilitatea de investigare a unui flux mai mare de pacienți.
Buna ziua! Rugam sa incarcati pe platforma specificatiile tehnice actualizate pentru Computerele Tomograf, ambele loturi. Ce este incarcat la moment nu corespunde modificarilor efectuate urmare a clarificarilor depuse, iar specificatiile sunt incarcate doar pentru Lot 1.
Rugam sa incarcati specificatiile tehnice corespunzator. Multumim.
Luănd în considerare că clarificările au fost depuse doar pentru lotul 1, respectiv, modificările care se efectuează sunt în baza clarificărilor solicitate.
Referitor la cerinta - Software disponibil pe stația post - procesare cu un termen nelimitat de utilizare (licenta nelimitată -Software p-u reducerea artefactelor de la incluziunile dense masive (metal) în corpul pacientului. Avand in vedere faptul ca algoritmii iterativi de reducere a artefactelor metalice necesita acces la datele brute ale imaginii (raw data) care sunt disponibile imediat dupa achiziția imaginii pe consola de operare CT, va rugam sa acceptati ca aceasta solicitare sa fie disponibila pe consola de achizitie CT.
Cerința tehnică se modifică în „ Software p-u reducerea artefactelor de la incluziunile dense masive (metal) în corpul pacientului - da, dotarea este acceptată pe stația post-procesare sau Consola de achizitie CT”.
Buna ziua. Solicitam sa fie majorat bugetul pentru Lotul 2 cu cel putin 50%. Bugetul alocat nu corespunde deloc tehnologie avansate solicitate! Nici depasirea cu cele 30% fata de valoarea anuntata - nu permite incadrarea in buget!
Solicitam respectuos majorarea bugetului.
Valoarea estimată se indică potrivit bugetului alocat de care dispune instituția beneficiară. Totodată, în cazul în care lotul se anulează din motivul depăsirii valorii , se analizează necesitatea alocării surselor financiare suplimentare de instituția beneficiară sau după caz a altor factori precum specificațiile tehnice, cantitățile, etc.
Va rog sa incarcati in sistem Anuntul de participare cu specificatiile tehnice solicitate actualizate pt ambele loturi, drept urmare a clarificarilor depuse. Ce s-a incarcat in data de 12.08 - contine erori. Multumim
Modificările au fost efectuate pentru lotul nr.1, pentru lotul care au fost depuse clarificări.
Tinind cont de modificarile operate, rog sa incarcati pe platforma caietul de sarcini final
Anunțul de participare cu ultimele modificări precum și caietul de sarcini modificat au fost încărcate pe platformă. Verificați vă rog.
Intrebari la Detector:
1. CT in licitație este destinat pentru toate investigațiile a corpului uman deaceea rezoluția detectorului este un parametru de bază.
Pentru investigațiile cardiace o rezoluție de 0,625 mm poate fi acceptabil.
Mai mult de 75 % de investigații necesită de o rezoluție mai mare de 0.6,0.5, 0.4+
și prețul la detectoarele cu rezoluțiile diferite diferă foarte mult.
Solicităm să fie schimbată rezoluția detectorului la una din 0.6,0.5, 0.4mm.
Concomitent focarele tubului de raze x trebue să fie micșorate pină 0.8 / 0.6 /0.4 mm in corespondența cu rezoluția detectorului.
• FOV - Câmp de vedere (standard), ≥50 cm
Pentru multe investigații este necesar un cîmp de 70 cm
Solicităm să fie schimbat acest parametru≥ 70 cm
Intrebari la Gantry.
1. Parametru Diametru ≥ 78 cm scoate din competiție careva producători.
Solicităm să fie schimbat ≥ 70
Întrebari la Generator
1. Investigațiile contemporane mai ales pediatrice, oncologice și pacienți obezi necisită de un interval de kVp de 70-140 kV.
Pentru scădera dozei la pacient este esential ca voltajul să se schimbe în trete mici.
Solicitam să fie schimbat acest parametru interval de kVp cu 70-140 kV in trepte 10KV.
Interval mA 20 (±10) pana la ≥600 nu este suficient pentru investigații cu contrast pentru țeseturele moi.
Investigațiile cu contrast cu 70 KV și 800 ma dau o apariție excelentă a imaginelor.
Solicităm să fie schimbat acest parametru cu 20 (±10) pana la ≥800 mA.
Intrebări la masa pacientului.
1. Interval de mișcare lateral cm ≥±10.
Blatul mesei sau masa nu se mișca lateral in soluții cînd CT se montează aparte de alte modalități.
Acest parametru mărește considerabil costul mesei pacientului și este inutil pentru tenderul acesta.
Reconstrucția imaginei
1. In punctul Reconstituirea imaginii cu dimensiuni este stipulat 512x512 piesele,
Dar in punctul Hardware/ Consolă de operare Matrice de afișare sunt de 1024x1024.
Solicităm să fie schimbat punctul Reconstituirea imaginii cu dimensiuni, pixele de la stipulate 512x512 piesele la 1024x1024 să corespunda matricei de vizualizare.
2. Pentru un sistem așa de sofisticat,rata maximă de reconstrucție, (min. 512x512), cadru / sec de 60 de cadre/sec este mica.
Solicitam sa fie schimbată la ≥85 cadre/sec care corespunde mai bine cerinților investigațiilor menționate în caietul de sarcini a tenderului.
1. Ce ține de parametrul „Secțiune de imagine reconstruită cu valori cuprinse în diapazonul: cel puțin 0.65 mm pînă la 10 mm”, este unul minim necesar. Orice ofertă cu o performanță mai avansată „.6,0.5, 0.4mm”, este acceptată și binevenită.
2. Cerința tehnică „Reconstituirea FOV-urilor, cm ≥ 50”, este una minim necesară. Orice ofertă cu o performanță mai avansată „70 cm”, este acceptată și binevenită.
3. Cerința tehnică „Gantry / Diametru, cm”, a fost anterior modificată în „≥75”. Acesta este o mărime minim necesară pentru intervențiile care urmeză să fie efectuate cu dispozitivul planificat.
4. Cerința tehnică „Generator de raze X / Interval kVp - 20 (±10) pana la ≥600”, este una minim necesară. Orice ofertă cu o performanță mai avansată „ să se schimbe în trete mici” și „20 (±10) pana la ≥800 mA”, este acceptată și binevenită.
5. Parametrul tehnci „Masa pacientului / Interval de mișcare / Lateral, cm ≥ ±10”, a fost anterior eliminat. Vă rog să verificați, fișierul cu modificări „anunt de participare_pentru publicare modificari 14.08.signed.pdf”.
6. Cerința tehnică „Reconstituirea imaginii / Reconstituirea imaginii cu dimensiuni, pixel min. 512 x 512”, este unul minim necesar. Orice ofertă cu o performanță mai avansată „≥85 cadre/sec”, este acceptată și binevenită.
7. Cerința tehnică „Reconstituirea imaginii / Rata maximă de reconstrucție, (min. 512x512), cadru / sec ≥ 60”, este unul minim necesar. Orice ofertă cu o performanță mai avansată „1024x1024”, este acceptată și binevenită.