Compresor 10 bar
suma planificată 3,012,800.00 MDL
Valoare | CPV | Titlu achiziției | Cantitate | Livrare |
---|---|---|---|---|
3,012,800.00 MDL | 42100000-0 | Compresor 10 bar | 3 Unitate |
18.06.2025 - 31.12.2025 sos. Balcani 7/E |
Se solicita Motor: motoare diesel Perkins sau Kubota, cu rezervă optimă de putere,
consum minim de combustibil și durată mare de viață pentru întreaga unitate,se va lua in cosideratie si alte motoare care indeplinesc acceasi parametri tehnici?
În cazul nostru, experiența practică a demonstrat că modelele de motoare indicate în cerințele tehnice sunt mult mai fiabile din punct de vedere al întreținerii, comparativ cu alte motoare similare. Având în vedere faptul că întreprinderea noastră are o experiență vastă în exploatarea diferitelor tipuri de motoare, am constatat că modelele Perkins și Kubota au prezentat doar defecțiuni minore, spre deosebire de alte tipuri de motoare, care au înregistrat probleme mai frecvente și mai grave.
Un aspect esențial este că planurile anuale de lucru sunt strâns legate de funcționarea acestor compresoare, iar o eventuală defecțiune care ar întrerupe procesul pe o perioadă mai îndelungată este inacceptabilă. Din acest motiv, este de preferat alegerea unui compresor echipat cu modelele de motoare ce întrunesc parametrii specificați în cerințele tehnice.
Vrem sa ne oferiti mai multe detalii pentru generator, ce putere aveti nevoie si sa fie la retea monofazata sau trifazata?
Datele tehnice al compresorului sunt prezentate în Caietul de sarcini, la generatoare nu se face nici o referință.
Ati facut caietul de sarcini dupa KAESER, mai este sens de participat cu altceva atata timp cat ati pus parametrii rastransi pentru a fi valabil doar varianta de la KAESER?
Bună ziua!
Specificația tehnică a fost elaborată pe baza cerințelor tehnice specifice, iar parametrii tehnici au fost definiți pentru a garanta îndeplinirea acestora. Cu toate acestea, Specificația tehnică nu limitează participarea la o anumită variantă de ofertă, atâta timp cât soluțiile propuse respectă cerințele fundamentale stabilite. Suntem deschiși la evaluarea tuturor ofertelor care îndeplinesc aceste criterii tehnice.
Având în vedere că în caietul de sarcini este specificată cerința obligatorie privind echiparea utilajelor cu filtru de particule diesel (DPF), iar în același timp se menționează necesitatea respectării normelor europene privind emisiile, vă rugăm să confirmați dacă:
Este corectă interpretarea conform căreia utilajele ofertate trebuie să respecte cel puțin standardele Stage IIIB sau superioare (Stage IV / Stage V), întrucât DPF-ul este necesar pentru conformarea cu aceste niveluri de emisii conform Regulamentului (UE) 2016/1628
Da,Utilajele propuse în ofertă trebuie să fie conforme cu aceste standarde pentru a se încadra în cerințele specificate în documentația de atribuire.
Va rugam respectuos sa ne confirmati daca se solicită, în mod implicit, ca echipamentele să fie însoțite de certificare CE de conformitate cu reglementările europene aplicabile utilajelor mobile nerutiere (NRMM).
Da, se solicită, ca echipamentele să fie însoțite de certificare CE de
conformitate cu reglementările europene aplicabile utilajelor mobile nerutiere.
În caietul de sarcini aferent proiectului din Republica Moldova ați menționat că se solicită un compresor care să respecte normele de zgomot și de poluare ale Uniunii Europene.
Având în vedere că aceste reglementări nu sunt obligatorii în Republica Moldova, dorim să știm dacă acceptați doar compresoare conforme cu normele europene sau și echipamente care respectă legislația și standardele tehnice valabile la nivel național, în Republica Moldova?
Da,conform normelor Europene.
Nu avem cunoștință de existența unui compresor cu șurub mobil, care să respecte parametrii solicitați și să fie echipat cu transmisie prin curea.
Vă rugăm să ne confirmați dacă această cerință este obligatorie sau dacă se acceptă oferirea unei alternative tehnice echivalente sau chiar superioare din punct de vedere al performanței și fiabilității?
Se acceptă oferirea unei alternative tehnice echivalente sau chiar superioare din punct de vedere al performanței și fiabilității.
În caietul de sarcini a fost menționată cerința ca motorul compresorului să fie echipat cu filtre de particule.
Vă aducem la cunoștință că îndeplinirea acestei cerințe presupune utilizarea unui motor conform normelor de poluare STAGE V, aplicabile în Uniunea Europeană.
Compresoarele mobile conforme cu legislația în vigoare din Republica Moldova pot fi echipate cu protecție la scânteie, însă nu dispun de filtre de particule, întrucât acestea nu sunt obligatorii la nivel național.
Vă rugăm să ne confirmați dacă această cerință este strict obligatorie sau dacă se acceptă echipamente conforme cu normele de poluare aplicabile în Republica Moldova?
Da,coform normelor de poluare aplicabile în Uniunea Europeană.
Dorim să solicităm o clarificare referitoare la mențiunea „generator” în contextul compresorului mobil echipat cu motor termic.
În mod uzual, prin „generator” se poate înțelege și alternatorul care alimentează bateria motorului termic. Aceasta este interpretarea corectă în cazul cerinței formulate de dumneavoastră?
Totodată, având în vedere că nu sunt specificate caracteristicile tehnice ale acestui „generator”, vă rugăm să ne confirmați dacă se acceptă orice tip de echipament echipat cu motor termic, fără alte restricții sau specificații suplimentare.
Da, acesta este alternatorul care alimentează bateria motorului termic.
Referitor la debitele și presiunea solicitate, menționăm că utilizarea unui furtun cu diametrul de 25 mm și lungimea de 20 metri generează o cădere de presiune de aproximativ 1,2 bar. De asemenea, din cauza dimensiunii sale, acest tip de furtun nu poate fi montat pe compresorul mobil, întrucât compromite omologarea echipamentului pentru circulația pe drumurile publice.
În practică, compresoarele mobile sunt echipate cu role de furtun cu diametru interior de 19 mm, caz în care, la aceiași parametri de debit și lungime, apare o cădere de presiune estimată la 4,7 bar.
Vă rugăm să ne confirmați dacă această soluție alternativă este acceptabilă din punctul dumneavoastră de vedere?
Nu,soluția alternativă propusă, care implică utilizarea unui furtun cu diametrul interior de 19 mm, nu este acceptabilă din punctul nostru de vedere, întrucât căderea de presiune de 4,7 bar este prea mare și compromite funcționarea optimă a echipamentelor alimentate de compresor.
Diametrul minim necesar pentru a asigura parametrii de lucru solicitați este de 25 mm, iar orice reducere a acestuia afectează semnificativ performanța sistemului.
Vă rugăm să reveniți cu o alternativă care să respecte aceste cerințe tehnice.
Va reaminitm de solicitarea noastra si va rugam sa ne raspundeti:
Având în vedere că în caietul de sarcini este specificată cerința obligatorie privind echiparea utilajelor cu filtru de particule diesel (DPF), iar în același timp se menționează necesitatea respectării normelor europene privind emisiile, vă rugăm să confirmați dacă:
Este corectă interpretarea conform căreia utilajele ofertate trebuie să respecte cel puțin standardele Stage IIIB sau superioare (Stage IV / Stage V), întrucât DPF-ul este necesar pentru conformarea cu aceste niveluri de emisii conform Regulamentului (UE) 2016/1628
Mai sus este răspunsul la această întrebare.
Da,Utilajele propuse în ofertă trebuie să fie conforme cu aceste standarde pentru a se încadra în cerințele specificate în documentația de atribuire.
În general, consumul de combustibil exprimat în kg/h este specific domeniului aviației, unde greutatea are o importanță majoră. Pentru utilajele de construcții, inclusiv compresoarele mobile, consumul de combustibil este exprimat standard în litri/oră (l/h).
Dacă doriți ca acest consum să fie exprimat în kg/h, vă rugăm să ne transmiteți densitatea specifică a motorinei pe care să o luăm în considerare pentru conversie?
Operatorii economici care vor indica consumul de combustibil în litri/oră, nu vor fi descalificați din cadrul prezentei proceduri.
Consumul specific de combustibil pentru a produce 1 m³/min de aer comprimat este de aproximativ 1,9 litri/oră. Astfel, un compresor cu un debit de 10,5 m³/min, așa cum ați solicitat, va consuma la funcționare 100% (în sarcină maximă) aproximativ 20 litri/oră, ceea ce depășește valoarea de consum menționată de dumneavoastră.
Vă rugăm să ne confirmați dacă acceptați un compresor cu un debit mai mic, care să se încadreze în consumul de motorină specificat de dumneavoastră?
Conform caietului de sarcini performanta maxima a compresorului este de 10.1 m3/h (p.4.2). si consumul maximal de combustibil este de 16.5 kg/ l. Reesind din cele spuse consumul maximal al compresorului in l va fi de aproximativ 19.8 l/h (densitate combustibilului este de 0.820-0.845 kg/l) ceea ce corespunde cu cerintele caietului de sarcini.
Dorim să semnalăm o posibilă eroare de interpretare: în caietul de sarcini este specificat un debit de 10 – 10,5 m³/min, nu 10,1 m³/h, așa cum apare în răspunsul dumneavoastră.
Această confuzie între m³/min și m³/h are un impact major asupra calculului consumului de combustibil. La un consum specific de aproximativ 1,9 litri/h pentru fiecare 1 m³/min, un compresor cu debit de 10,5 m³/min va consuma aproximativ 20 litri/h, ceea ce depășește valoarea menționată în clarificarea dumneavoastră (16,5 kg/h sau 19,8 l/h cu o densitate medie de 0,83 kg/l).
Vă rugăm să ne confirmați dacă această observație este corectă și dacă un consum de ~20 litri/h este acceptabil pentru un compresor care respectă debitul solicitat în caietul de sarcini?
Da un consum de aproximativ 20 l/h este acceptabil pentru un compresor care respectă debitul solicitat în caietul de sarcini.
Compresoarele electrice staționare utilizate în industrie ajung, în general, la aproximativ 40.000 de ore de funcționare după circa 10 ani de exploatare, moment în care producătorii recomandă înlocuirea blocului de compresie.
Prin comparație, din experiența noastră, un compresor mobil funcționează rar mai mult de 400 de ore pe an, ceea ce înseamnă că atingerea pragului de 40.000 de ore s-ar realiza în aproximativ 100 de ani de utilizare.
Având în vedere acest aspect, vă rugăm să ne confirmați dacă acceptați și compresoare pentru care producătorul recomandă schimbarea blocului de compresie la 100 de ani de funcționare estimată?
Da acceptăm compresoare pentru care producătorul recomandă schimbarea blocului de compresie la 100 de ani de funcționare estimate.
Așa cum am menționat anterior, un compresor mobil funcționează, în medie, aproximativ 400 de ore pe an. Prin urmare, într-un interval de 10 ani, acesta ar acumula în jur de 4.000 de ore de funcționare.
Compresoarele industriale montate pe compresoarele mobile sunt proiectate să funcționeze fără probleme până la 20.000 de ore, ceea ce înseamnă că prima intervenție majoră la motor ar putea fi necesară abia după aproximativ 20 de ani de utilizare în condiții normale.
Conform Legislației Europene, producătorii sunt obligați să asigure furnizarea de piese de schimb pentru o perioadă de 15 ani de la ieșirea din producție a unui model.
Vă rugăm să ne confirmați dacă această perioadă de disponibilitate a pieselor de schimb este acceptabilă pentru dumneavoastră?
Da, această perioadă de disponibilitate a pieselor de schimb este acceptabilă pentru noi (15 ani).
Nu avem cunoștință de existența unei soluții de protecție la coroziune bazată pe aluminiu, aplicabilă compresoarelor mobile în forma solicitată.
Vă putem însă oferi un compresor mobil echipat cu panouri metalice tratate prin fosfatare și vopsite în câmp electrostatic cu pulbere, tehnologie recunoscută ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva coroziunii. Această soluție este utilizată pe scară largă în industria utilajelor de construcții.
Vă rugăm să ne confirmați dacă această variantă tehnică este acceptabilă pentru dumneavoastră?
Da acceastă variantă tehnică este acceptabilă, dar ce aveti în vedere prin panouri metalice?
Daca se subânțelege tot ce ține de caroserie și șasiu, da este acceptabilă.
Da, ne-am referit la panourile metalice care țin de caroserie și șasiu.
Vedeți răspunsul de mai sus.
Daca se subânțelege tot ce ține de caroserie și șasiu, da este acceptabilă.
Vă rugăm să ne confirmați dacă doriți cârlig reglabil pe înălțime.
Conexiunea la vehicul se poate realiza fie prin ochet, fie prin cuplă rapidă de 50 mm.
În cazul în care optați pentru ochet, vă rugăm să specificați tipul exact de ochet necesar, pentru a ne putea conforma cerințelor dumneavoastră?
Prin cuplare rapidă de 50 mm.reglabiă pe înălțime. Șasiul destinat pentru circulația pe drumurile naționale așa cum este idicat în fișa tehnică.
Nu este complet clar în privința opțiunii cu generator. Asta înseamnă că ar trebui să existe o opțiune cu alternator încorporat, cu posibilitatea de a conecta echipamente electrice suplimentare? Dacă da, vă rugăm să indicați puterea necesară a generatorului în kW (5,5-7,5 kW)
Prin generator se subînțelege alternatorul care alimentează bateria motorului termic.