Construcția centralei electrice fotovoltaice 40 kw pentru AEE pentru alimentarea fîntînei arteziene cu energie din satul Cîșla ,raionul Telenești.
suma planificată 812,301.16 MDL
Valoare | CPV | Titlu achiziției | Cantitate | Livrare |
---|---|---|---|---|
812,301.16 MDL | 45200000-9 | Construcția centralei electrice fotovoltaice 40 kw pentru AEE pentru alimentarea fîntînei arteziene cu energie din satul Cîșla ,raionul Telenești. | 1 Bucata |
01.11.2024 - 26.08.2025 Primaria Cisla |
certificatele de confirmare trebuie să fie în limba de stat, confirmate cu aplicarea semnăturii electronice -nu exista producatori de panouri in RM si nici in RO, in limba engleza certificate va putem prezenta, modificati cerinta respectiva sau datine solutii
Se accepta ca Certificatele de conformitate sa fie in limba engleza,insa compania care va prezenta oferta corespunzatoare,pina la semnarea contractului va prezenta toate certificatele in limba e stat.
Traducerea autorizată în acest caz, pentru că sunt mai multe certificate cu noțiuni tehnice, presupune un cost destul de mare și e necesar destul de mult timp pentru asta. Propun ca traducerea certificatelor să fie solicitată doar de la ofertantul desemnat câștigător, astfel încât să se încurajeze o competiție mai largă și să se evite împovărarea ofertanților cu cheltuieli preliminare disproporționate. Conform Legii achizițiilor publice, autoritatea contractantă are flexibilitate în impunerea acestor cerințe. Nu există o interdicție explicită privind amânarea cerinței de traducere pentru ofertantul câștigător. De aceea, autoritatea contractantă poate decide să accepte documentele originale în altă limbă la etapa depunerii ofertelor și să solicite traducerea oficială doar după desemnarea câștigătorului, în vederea confirmării conformității. Modificați vă rog această cerință, care crează bariere la etapa de ofertare.
Se accepta ca Certificatele de conformitate sa fie in limba engleza,insa compania care va prezenta oferta corespunzatoare,pina la semnarea contractului va prezenta toate certificatele in limba e stat.
Nicun producător de panouri fotovoltaice nu oferă garanție de 25 ani pentru produs. Despre această cerință a fost deja scris de nenumărate ori la alte licitații și există precedente pe care le puteți lua ca exemplu. Tot acolo există și argumentările legislative. Modificați această cerință! Majoritatea producătorilor la ziua de azi oferă 12 ani garanție pentru produs, la panourile fotovoltaice.
Perioada de garantie raminde a fi de 25 ani.
Exista producatori care ofera si 30 ani garantie la produs, conformativa caietului de sarcini si anunt de participare.
Multumim de precizare.
Vor fi acceptate panouri cu o capacitate mai mare?
In cazul in care nu vor fi solicitate costurii suplimentare
Excepțiile doar dovedesc de câtă garanție o să beneficieze beneficiarul în realitate și cât de serios e producătorul. Atunci când marea majoritate oferă o garanție de 12 ani pentru produs, și se găsește unul care zice da eu ofer 30 de ani, pentru că oricum ofer și pentru putere 30 de ani, e doar un joc cu declarațiile. Mai mult, e vorba de garanția de la producător, care trebuie confirmată prin garanția reprezentantului local. Câți ani sunteți gata să oferiți garanție în acest caz? Poate e mai ok să revenim la legislația noastră și să ne limităm la ceea ce real putem oferi? Certificate putem prezenta și cu 100 de ani garanție, dacă nu o oferim în realitate și nu există acoperire de către un producător serios. Achiziția trebuie să fie organizată în așa condiții, ca să poată participa un număr cât mai larg de ofertanți, pentru asta există legislație care impune niște limite, inclusiv pentru garanția care se oferă.
Vă încurajăm, să fiți cît mai mulți ofertanți,iar noi ne dorim o construcție durabilă.
Oferirea unui termen mai mare este foarte speculativă și riscați să vă pomeniți cu operatori economici care vă oferă și 200 de ani termen de garanție, doar că nu-i ve-ți mai putea găsi după 2-3 ani. Însă o companie serioasă, care ține la numele său, nu v-a putea oferi un preț concurabil cu asemenea operatori economici de rea credință în contextul solicitării unor termeni de garanție prea mari. Pentru că o companie serioasă v-a trebui să includă în oferta sa consturile de mentenanță și costul riscurilor de defecțiune pentru o perioadă foarte lungă - și aceste costuri sunt mari sau în general nu v-a depune ofertă. Dacă acesta e scopul autorității contractante, atunci păstrați condițiile și o să aveți o listă de participanți care vă oferă garanții sterile. Este o mare confuzie că cineva o să poată beneficia de garanții peste atâția ani. Asta nu neagă că panourile pot fi exploatate fără probleme peste 30 de ani, dar e altceva să oferi garanții. Îndemnul e să modificați această condiție și să vă concentrați pe calitatea adevărată a produselor și lucrărilor, cu garanții pe termeni rezonabili. Amintesc că Republica Moldova nu produce panouri fotovoltaice, iar panourile fotovoltaice, atunci când ies din funcție, pot fi doar înlocuite, nu și reparate.
APL va accepta doua acte:
1,Certificatul de calitate de la producator prin care se confirma termenul de viata minim 25 ani.
2,Certificatul de garantie minim 10 ani de la ofertant