Achiziționarea dispozitivelor medicale întru realizarea Programului Naţional „Securitatea transfuzională şi autoasigurarea ţării cu produse sanguine” conform necesităților pentru anul 2024
suma planificată 11,127,155.33 MDL
Vă rugăm să corectați termenul garanției de bună execuție atîta timp cît este valabil termenul contractului - 31.12.2024. Totodată, vă rugăm să rețineți că, conform art. 68 alin 8 din Legea 131/15 privind achizițiile publice ”Garanţia de bună execuţie se returnează de către autoritatea contractantă la momentul executării integrale a contractului de achiziții publice”, astfel nu există temei juridic de a reține garanția de bună execuție cu nici măcar o zi în plus după expirarea termenului de valabilitate a contractului sau executarea integrală a acestuia. În acest cotext, solicităm să nu fie încălcată legislația în vigoare și să corectați cerința ce ține de garanția de bună execuție!!!
Cerința a fost indicată în scopul minimizării riscurilor autorităţilor contractante și utilizării eficiente a banilor publici.
Revenim la clarificarea de mai sus referitor la termenul garanției de bună execuție: Autoritatea contractantă nu poate să se asigure de careva riscuri, prin încălcarea legislației. Principiile privind achizițiile publice precum ”cheltuirea eficientă a banilor publici și minimizarea riscurilor” are o altă menire decît dea invocată de către dumneavoastră și nu trebuie interpretate la întîmplare. Pentru principiul privind cheltuirea eficientă a banilor publici dumneavoastră veți procura bunurile conform prețului minim, iar pentru minimizarea riscurilor au fost impuse un șir de criterii de selecție a celei mai bune oferte financiare. Exact la acest aspect poate fi invocată litera a) din art. 7 Legea 131/15. În acest context, vă reamintim că, potrivit art. 68 alin 8 din Legea 131/15 privind achizițiile publice ”Garanţia de bună execuţie se returnează de către autoritatea contractantă la momentul executării integrale a contractului de achiziții publice”, astfel nu există temei juridic de a reține garanția de bună execuție cu nici măcar o zi în plus după expirarea termenului de valabilitate a contractului sau executarea integrală a acestuia. Conform acelelorași principii invocate de către dumneavoastră, reiese că operatorii economici nu au parte de proporționalitate în raport cu autoritatea contractantă, toate regulili licitațiilor fiind doar în favoarea dumneavoastră. Vă rugăm frumos să studiați în parte și minuțios la ce se referă fiecare principiu în parte și să modificați cerința de ține de garanția de bună execuție ”pe perioada de valabilitate a contractului”. Mulțumim frumos!
Termenul garanției de bună execuție este până la data de 31.01.2025, dar aceasta va fi restituită in conformitate cu art. 68 alin 8 din Legea 131/15 privind achizițiile publice, la momentul executării integrale a contractului de achiziții publice.
În contextul în care se observă că CAPCS răspunde la clarificările operatorilor economici cu încălcarea legii, vă REAMINTIM că potrivit Legii 131/15 privind achizițiile publice art. 35 (2) Autoritatea contractantă are obligaţia de a răspunde, în mod clar, complet şi fără ambiguităţi, cît mai repede posibil, la orice clarificare solicitată, într-o perioadă care nu trebuie să depăşească, de regulă, 3 zile lucrătoare de la primirea unei astfel de solicitări din partea operatorului economic.
Vă rugăm frumos să nu uitați să răspundeți în termenul prevăzut de Lege, iar în cazul în care depăși acest termen - vă rugăm să prelungiți perioada clarificărilor conform Legii 131.
PS. Această clarificare este mai mult pentru organele de control, sperăm că vreodată se va atrage atenția la aceste încălcări de la legislație. Sau poate CAPCS totuși se va corecta.
Menționă că procedura de achiziție publică a fost inițiată în conformitate cu prevederile legislației naționale, cu respectarea tuturor principiilor de reglementare a relaţiilor privind achiziţiile publice: asigurarea transparenţei achiziţiilor publice, concurențe și tratament egal, imparţialitate, nediscriminare în privinţa tuturor ofertanţilor şi operatorilor economici. Totodată, vă comunică că autoritatea contractantă răspunde la clarificări de regulă în termen de 3 zile, dar nu mai târziu de 9 zile înainte de termenul limită de depunere a ofertelor, având în vedere complexitatea clarificării a fost necesară implicarea specialiștilor deoarece, este o clarificare de ordin tehnic.
Buna ziua. Domeniul de temperatura trebuie sa fie 20°C….+40°C sau -20°C….+40°C?
Domeniul de temperatura trebuie sa fie - (minus) 20°C….+ (plus) 40°C.
Rugam sa indicati expres care echipamente din lista trebuie inregistrate in Registrul Dispozitivelor Medicale
Toate dispozitivele medicale, urmează să fi înregistrate în Registrul Dispozitivelor Medicale.
Cerinta ; Dotată cu 24 de pahare din plastic rezistent cu o capacitate de ampalsare a 2 containere de sange, compatibile cu paharele metalice a rotorului centrifugii ofertată. Rugam sa explicati ce aveti in vedere prin" 2 containere de sange" . Va referiti la pungi pentru sange? Daca totusi containere, va rugam sa atasati sau sa puneti o foto cu o ilustrare.
Prin sintagma ,,2 containere de sânge” se are în vedere 2 (două) containere de plastic/pungi de plastic în interiorul cărora va fi sângele recoltat.
Buna ziua,
Va rugam sa ne explicati pentru ce beneficiarul are nevoie de 10 limbi de sistem? Sau e doar o cerinta menita sa blocheze concurenta?
Se acceptă excluderea sintagmei ,,10 limbi de sistem”.
Buna ziua. Cine sunt utilizatorii finali si in ce localitati urmeaza a fi livrate echipamentele?
Dispozitivele medicale, urmează a fi livrate în municipiul Chișinău.
Buna ziua. In registrul dispozitivelor medicale se introduc dispozitivele IVD. Cum poate fi sistemul de filtrare, sau sistemele de turnare si capsare a fiolelor un dispozitiv IVD? Acestea nu sunt echipamente de diagnosticare. Va rugam sa verificati repetat cerinta de inregistrare fata de toate echipamentele.
Sistemul de filtrare sau sistemele de turnare și capsare a fiolelor sunt dispozitive utilizate în procesul de producere a preparatelor biomedicale din sânge, materia primă pentru producere fiind plasma umană.
Va rougam sa ne dati mai multe detalii despre dispozitivul de turnare si capsare a fiolelor. Cantitatea de fiole procesata per ora este destul de mica. Rugam sa prezizati daca dvs va doriti sisteme manuale, semi - automate sau automate. Totodata va rugam sa ne explicati cerintele pentru turnarea si capsarea in conditii sterile. Trebuie echipamentele sa fie prevazute cu camere de tip inchis? Cu sa se asigure sterilitatea?
Dispozitivul în cauză va fi utilizat pentru o linie de producere semiautomată. Nu va fi o linie automatizată de turnare și capsare. Cantitatea de fiole procesata per ora indicate în specificații este stipulată în funcție de capacitatea de producere a subdiviziunii și va fi suficientă pentru tehnologia existent la moment. Dispozitivele vor funcționa în condiții sterile (camera de clasa A). Nu sunt necesare boxe specializate. Materialul din care va fi confecționat dispozitivul să permit prelucrarea acestuia pentru a putea active în condiții sterile.
Buna ziua, Cerintele fata de rotoare sunt confuze.
Cate rotorare doriti sa aiba centrifuga in setul de livrare?
Dvs mentionati:
1. Centrifuga cu racire de podea cu capacitate de centrifugare pentru 12 containere de sânge la un ciclu. /
2. Rotorul cu 6 pahare metalice, în care se pot încorpora câte 1(unu) pahar din plastic rezistent.
Capacitatea paharului de plastic rezistent pentru 2 unități de sânge./
3. Dotată cu 24 de pahare din plastic rezistent cu o capacitate de ampalsare a 2 containere de sange, compatibile cu paharele metalice a rotorului centrifugii ofertată.
Dvs doriti:
1. Rotor cu capacitatea de centrifugare a 12 bungi de sange de 513 ml?
2. Rotor cu 6 pahare metalice in care se poate amplasa 1 pahar de plastic ce poate contine doua pubgi de sange de 513 ml, respectiv rotor pentru 12 pungi?
3. Rotor cu 24 de containere in care se poat amplasa care 2 pungi de sange de 513 ml, respectiv un total de 48 pungi?
Care din variantele de mai sus este corecta? Cte rotore trebuie livrate cu centrifug?
În specificațiile tehnice ale centrifugii este stipulat că se solicită „centrifugă cu 1 (unu) rotor cu 6 pahare metalice în care să se poată încorpora câte 1(unu) pahar din plastic rezistent, în care se vor putea amplasa 2 (două) pungi/containere din plastic cu sânge. Prin urmare, la un ciclu de centrifugare va fi posibilitatea de a centrifuga concomitent a 12 pungi/containere din plastic cu sânge, la o centrifugă cu 1 (un) rotor cu 6 pahare metalice.
Cerința „Dotată cu 24 de pahare din plastic rezistent cu o capacitate de amplasare a 2 containere de sânge, compatibile cu paharele metalice a rotorului centrifugii ofertată” se referă numai la paharele din plastic, care se solicită să fie oferite în componența centrifugii pentru a fi utilizate, schimbate, plasate în cele 6 pahare metalice ale centrifugii.
Va rugam sa ne dati niste exemple pentru produse finite biomedicale, care o sa fie filtrate prin metoda sterila din partea beneficiarului final. Asta o sa ne ajuta sa intalegem mai clar ce reprezinta dispozitivul solicitat.
Exemple de produse biomedicale din sânge produs finit: Albumina 5%, 10%, 20%, imunoglobulinele umane normală,, antistafilococică, anti Rhesus, Polibiolina, Glunatul, Trombina.
Daca pentru LOT 1 se solicita o centrifuga cu racire, de ce atunci se solicita o Temperatura reglabilă întrun diapazon cald intre 20°C….+40°C (adica diapazonul indicat contrazice cu solicitare "cu racire").
Domeniul de temperatura trebuie sa fie - (minus) 20°C….+ (plus) 40°C.