Constructia centralei electrice fotovoltaice cu puterea instalata de 20kw din s.Caplani,r-n Stefan Voda
suma planificată 5,194,015.34 MDL
Valoare | CPV | Titlu achiziției | Cantitate | Livrare |
---|---|---|---|---|
5,194,015.34 MDL | 45200000-9 | Constructia centralei electrice fotovoltaice cu puterea instalata de 20kw din s.Caplani,r-n Stefan Voda | 1 Bucata |
17.10.2022 - 30.12.2023 s. Caplani |
Proiect pe rezistenta constructiei pentru panoururi fotovoltaice aveti?
Proiect de rezistență a construcției pentru panouri fotovoltaice nu avem.
Bună ziua!
In privința punctului 6 din anunt: Buna ziua!la punctul 6 din Anunțul de participare s-a modificat doar în Caietul de sarcini- r-ul d-stră.
Dar in caietul de sarcini nu poate fi modificat anuntul de participare.
Respectiv intrebarea este: cum veți evalua și califica operatorul economic la punctul privind experiența similara?
Scimbări în Caietul de sarcini nu sînt.S-a modificat numai Anunțul de participare la valorea fără TVA.
Bună ziua! In anunțul d-stră de participare ați solicitat în punctul 6 a actelor obligatorii: Ofeгtantul (operator economic sau mеmЬгii asocierii imрrеuпă trebuie să demonstreze сă а finalizat in ultimii 5 ani (calculati рînă la data limită de depunere а ofertelor): - un contract се au avut са obiect executia uпоr luсrări similare cu cele се fac obiectul contractului се urmеаzё а fi atribuit, cel pu{in egal cu l00 % din valoarea vi itorului сопtrасt Sau - valoarea сumulаtă а tuturor contractelor executate in ultimul an de activitate sй fie mai mаrе de două ori decit vа|оаrеа viitorului contract. În conformitate cu Legea achizițiilor publice 131/2015, art. 22, alin.3, lit. a specifică cerințele care pot fi specificate de la operatorii economici: lista lucrărilor similare executate în ultimii 5 ani, însoţită de certificări de bună execuţie pentru cele mai importante lucrări, în care să se conțină cel puțin un contract de lucrări similare a cărui valoare să nu fie mai mică de 75% din valoarea viitorului contract sau valoarea cumulată a tuturor contractelor executate în ultimul an de activitate să fie egală cu sau mai mare decît valoarea viitorului contract. Certificările de bună execuție indică beneficiarii, indiferent dacă aceştia sînt autorităţi contractante sau clienţi privaţi, valoarea, perioada şi locul execuţiei lucrărilor şi precizează dacă au fost efectuate în conformitate cu normele profesionale din domeniu şi dacă au fost duse la bun sfîrşit; În cerințele d-stră sunt mult pre mărite decît cerințele normei sus-menționate respectiv este abuzivă fiind o încălcare gravă a art. 7 aceiași lege: c) asigurarea concurenţei şi combaterea practicilor anticoncurențiale în domeniul achiziţiilor publice și h) tratament egal, imparţialitate, nediscriminare în privinţa tuturor ofertanţilor şi operatorilor economici; i) proporţionalitate, prin aplicare acestor criterii se încalcă normele legii. La caz se impune: modificarea cerințelor din punctul 6 a anunțului sau ..... În caz de neînlîăturare a neajunsurilor depistate vom fi nevoiți să contestăm actul abuziv.
Bună ziua! In anunțul d-stră de participare ați solicitat în punctul 6 a actelor obligatorii: Ofeгtantul (operator economic sau mеmЬгii asocierii imрrеuпă trebuie să demonstreze сă а finalizat in ultimii 5 ani (calculati рînă la data limită de depunere а ofertelor): - un contract се au avut са obiect executia uпоr luсrări similare cu cele се fac obiectul contractului се urmеаzё а fi atribuit, cel pu{in egal cu l00 % din valoarea vi itorului сопtrасt Sau - valoarea сumulаtă а tuturor contractelor executate in ultimul an de activitate sй fie mai mаrе de două ori decit vа|оаrеа viitorului contract. În conformitate cu Legea achizițiilor publice 131/2015, art. 22, alin.3, lit. a specifică cerințele care pot fi specificate de la operatorii economici: lista lucrărilor similare executate în ultimii 5 ani, însoţită de certificări de bună execuţie pentru cele mai importante lucrări, în care să se conțină cel puțin un contract de lucrări similare a cărui valoare să nu fie mai mică de 75% din valoarea viitorului contract sau valoarea cumulată a tuturor contractelor executate în ultimul an de activitate să fie egală cu sau mai mare decît valoarea viitorului contract. Certificările de bună execuție indică beneficiarii, indiferent dacă aceştia sînt autorităţi contractante sau clienţi privaţi, valoarea, perioada şi locul execuţiei lucrărilor şi precizează dacă au fost efectuate în conformitate cu normele profesionale din domeniu şi dacă au fost duse la bun sfîrşit; În cerințele d-stră sunt mult pre mărite decît cerințele normei sus-menționate respectiv este abuzivă fiind o încălcare gravă a art. 7 aceiași lege: c) asigurarea concurenţei şi combaterea practicilor anticoncurențiale în domeniul achiziţiilor publice și h) tratament egal, imparţialitate, nediscriminare în privinţa tuturor ofertanţilor şi operatorilor economici; i) proporţionalitate, prin aplicare acestor criterii se încalcă normele legii. La caz se impune: modificarea cerințelor din punctul 6 a anunțului sau ..... În caz de neînlîăturare a neajunsurilor depistate vom fi nevoiți să contestăm actul abuziv. Vă rugăm persoana care supravegheazî procedura să citească atent întrebările și să dea un răspuns la temă!
Pînă acum răspunsurile au fost doar aberante și fără a se expune în privința întrebării puse.
Bună ziua!În Anunțul de participare punct 6 toate actele necesare obligatorii de a le prezenta se află în Documentația standard pentru realizarea achizițiilor publice de lucrări și nu este un act abuziv cum spuneți.Ne conducem de art.7 iar art.22 alin.3 spune că autoritatea contractantă are dreptul de a solicita lista lucrărilor similare executate în ultimii 5 ani,certificat de buna execuție pentru cele mai importante lucrări,în care să se conțină cel puțin un contract de lucrări similare a cărui valoare să nu fie mai mică de 75% din valoarea viitorului contract.Vă rugăm frumos nu repetați întrebarea de 2ori!
În caietul de sarcini pozițiile: 119- invertor On-Grid SVN2000-100KTL-M1 și poziția 120- Modul fotovoltaic monocristalin LR4-72HPH-450M sunt specificate bunurile exacte de care aveți nevoie: modelul, puterea, producatorul...
Dar în Legea achizițiilor publice 131/2015, Articolul 37. Regulile privind descrierea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, (6) Specificațiile tehnice nu vor face referinţă la o anumită marcă comercială sau la un anumit agent economic, la un brevet, o schiţă sau un tip de bunuri, de lucrări şi de servicii, nu vor indica o origine concretă, un producător sau un operator economic concret. În cazul în care nu există un mod suficient de exact de expunere a cerinţelor faţă de achiziţie, iar o astfel de referinţă este inevitabilă, caracteristicile vor include cuvintele „sau echivalentul”. În speță se atestă că d-stră încălcați legislația stabilind o marcă comercială anumită, dar în ipoteza că este imposibil atunci cel puțin cuvîntul echivalentul sau analog.
Puteți explica eroarea dată la întocmirea caietului de sarcini?
Bună ziua! Pozițiile 119 și 120 din Caietul de sarcini nu pot fi modificate prin alte cuvinte echivalent sau analog.Bunurile specificate în Caietul de sarcini sînt exact de care avem nevoie,deoarece Caietul de sarcini este întocmit de specialist în proiecteși nu poate fi modificat.
Putem propune Modul fotovoltaic monocristalin 450W de la alt producator dar cu aceleasi caracteristici sau mai calitative??? De asemnea si invertorul?
Noi nu am indicat direct marca comercială anumită sau Producătorul cum spuneți,și nici nu tindem spre aceasta.Modul fotovoltaic monocristalin 450M și invertorul cu aceleași caracteristici sau mai calitative se pot înlocui echivalent sau analog.
Bună ziua!
Răspunsul d-stră: ,,Bună ziua! Pozițiile 119 și 120 din Caietul de sarcini nu pot fi modificate prin alte cuvinte echivalent sau analog.Bunurile specificate în Caietul de sarcini sînt exact de care avem nevoie,deoarece Caietul de sarcini este întocmit de specialist în proiecteși nu poate fi modificat.//,, contravine Legii achizițiilor publice, respectiv în cazul în care actele d-stră din procedură contravin normelor, atunci actele se întocmesc pornind de la prevederile legale, dar nu invers. În cazul d-stră care mai este scopul tenderului dacă nu respectă prevederile legale privind achizițiile publice?
Dacă deja aveți stabilit cine trebuie să câștige tenderul, atunci mai simplu ați putea iniția o procedură mai simplificată prin negocieri directe sau specificați în anunțul de participare că deja este câștigătorul dar pentru transparență postați această procedură pe platformă.
Întrebarea: ce are prioritate? Legea sau proiectul întocmit de OE care se dorește a câștiga prezentul proiect?
Și care este scopul Legii achizițiilor publice?
Nu cunoaștem și nici nu tindem spre aceia ca proiectul dat să fie întocmit de un OE.
Bună ziua!
Răspunsul d-stră : Bună ziua! Pozițiile 119 și 120 din Caietul de sarcini nu pot fi modificate prin alte cuvinte echivalent sau analog.Bunurile specificate în Caietul de sarcini sînt exact de care avem nevoie,deoarece Caietul de sarcini este întocmit de specialist în proiecteși nu poate fi modificat.,, În cazul în care actele din procedură contravin legislației achizițiilor publice, atunci se rectifică actele după normele stabilite dar nu invers. În proiect se specifică puterea panourilor, invertoarelor dar nu și modelul și producătorul, respectiv și importatorul.
Întrebare: Ce prevalează în cadrul achizițiilor publice? Legea sau actele din procedură?
De ce nu utilizați altă procedură prin negocieri directe fără ca să participe mai mulți OE?
Sau mai ușor ar fi ca d-stră să specificați cine va fi OE și să nu se implice alți operatori economici.
Cred că d-stră urmăriți un scop oarecare pentru a înpedica ca procedura dată să nu meargă după treptele Legii Achizițiilor Publice 131/2015.
Scopul urmărit este ca toți doritorii să poată participa și toate cerințele d-stră să nu fie abuzive și doar pentru un singur operator economic care importă un anumit tip de panouri fotovoltaice. Respectiv d-stră vă tergiversați procedura prin stabilirea cerințelor tehnice ilegale. Și nu ați răspuns la întrebări......