Servicii de audit a situațiilor financiare pentru anul 2024 în cadrul IP ODA
suma planificată 666,000.00 MDL
Potrivit art. 12 alin. 2) lit. (b) din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012 ”Sunt interzise orice acțiuni sau inacțiuni ale autorităților publice care restrâng, împiedică sau denaturează concurența, precum: stabilirea de condiții discriminatorii sau acordarea de privilegii pentru activitatea întreprinderilor, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute de lege”. Conform p. 30 alin. 2) din Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice, aprobat prin HG nr. 10 din 20.01.2021 ”Membrii grupului de lucru au următoarele obligații: să asigure participarea pe scară largă a operatorilor economici la procedurile de achiziție publică în scopul asigurării concurenței”. La p. 16 subp. 12 din Anunțul de participare, ca criteriu de calificare a fost inpus ca operatorulu economic să facă parte din primele 8 companii de audit internaționale. Această condiție de calificare nu este prevăzută de lege (în special instituțiilor publice), contravine principiilor achizițiilor publice și anticoncurențiale, restrînge intenționat participarea pe scară largă a operatorilor economici și creează incertitudini privind necesitatea și argumentarea acestei condiționări. Solicităm excluderea din documentația de atribuire (Anunțul de participare și Caietul de sarcini) a cerinței restrictive menționate.
1. La cerințe minime de calificare înaintate ofertanților, a fost exclusă cerință ca compania de audit să facă parte din grupul celor 8 companii mari de audit;
Dorim să solicităm o clarificare cu privire la licitația „Servicii de audit a situațiilor financiare pentru anul 2024 în cadrul IP ODA.” Am observat că unul dintre criteriile de eligibilitate este: „Entitatea de audit face parte din primele 8 companii de audit internaționale.”
În cadrul licitației de anul trecut, criteriul de eligibilitate era definit drept firme de audit eligibile ECA. Ne puteți, vă rugăm, oferi o explicație cu privire la modificarea acestui criteriu?
Există mai multe firme internaționale de audit de renume în Moldova care nu fac parte din rețelele globale „Top 8”, dar care respectă standarde de calitate ridicate.
Considerăm că această condiție ar putea oferi un avantaj neintenționat anumitor firme și ar putea limita concurența echitabilă, mai ales având în vedere că unele firme mai mici din Moldova ar putea fi eligibile sub umbrela „Top 8” fără a avea neapărat o prezență locală mai puternică sau o capacitate mai mare.
Respectuos vă sugerăm să reanalizați acest criteriu și să reveniți la cerința mai incluzivă și mai echitabilă
Așteptăm cu interes răspunsul dvs.
1. La cerințe minime de calificare înaintate ofertanților, a fost exclusă cerință ca compania de audit să facă parte din grupul celor 8 companii mari de audit;
Vă rugăm să rețineți că vineri (9 mai) este sărbătoare legală, ceea ce afectează zilele lucrătoare disponibile pentru pregătire. Având în vedere acest lucru, termenul actual nu este realist pentru toți ofertanții. Solicităm cu amabilitate prelungirea termenului până la 19 mai astfel încât să existe cel puțin o săptămână completă de lucru pentru a asigura tuturor părților timp suficient pentru pregătirea și depunerea ofertelor într-un mod corect și complet.
Vă mulțumim pentru considerație.
Buna ziua, achiziția este lansata din 24 aprilie 2025. Respectiv, termenul pentru depunerea ofertelor, pregătirea ofertei este unul suficient si in conformitate cu legislația aplicabila.
in conformitate cu art. 57 (6) al Legii 131/2015, „În cazul procedurii de cerere a ofertelor de preturi, termenul de depunere a ofertelor va fi de cel puțin 7 zile pentru bunuri şi de 12 zile pentru lucrări şi servicii de la data publicării sau transmiterii anunțului/invitației de participare.”.