Lucrări de construcţii de canalizare de ape reziduale, repetat
suma planificată 15,370,679.02 MDL
Valoare | CPV | Titlu achiziției | Cantitate | Livrare |
---|---|---|---|---|
15,370,679.02 MDL | 45200000-9 | Construcția sistemului de canalizare Revaca-Singera, etapa I ( din proiectul de extindere a rețelei de canalizare a satelor Revaca și Dobrogea, or. Sîngera, mun Chișinău) | 15 Bucata |
16.05.2025 - 30.12.2026 or.Singera str.31 august nr.22 |
45200000-9 | Extindere a rețelei de canalizare din s. Revaca, or. Sîngera | 2 Bucata | ||
45200000-9 | Extinderea rețelei de canalizare din or. Sîngera, mun Chișinău | 10 Bucata |
Buna ziua. De data asta ati publicat toate lucrarile intr0un singur lot? De ce? Totusi e posibil...
Da
E posibil sa prezentam linii creditare pentru toata suma ceruta? Din acesti bani se vor executa lucrarile
Rugam sa respectati cerintele din anuntul de participare, pentru a fi siguri de capacitatea OE de a executa lucrarile la timp.
Asa si nu ati raspuns concret la intrebarea noastra. E posibil de prezentat linii creditare? Prezenta banilor pe cont la data deschiderii ofertelor nu asigura capacitatea OE de a executa lucrarile la timp, deoarece ei pot fi retrasi in orice moment dupa deschiderea ofertelor, chiar in aceeasi zi, iar din acest moment pina inceperea lucrarilor vor trece saptamini sau chia luni si dvs credeti ca o companie va pastra milioane pe cont pina la inceperea lucrarilor? Este o cerinta lipsita de sens si valoare, menita sa reduca considerabil transparenta si concurenta corecta. De asta rugam sa oferiti mai multe oportunitati OE de a satisface conditiile acestei cerinte! Va multumim
Da, pentru suma ramasa, conform conditiilor stipulate in anunt, pot fi prezentate linii de creditare. Totoddata OE trebie sa prezinte dovada ca detine in cont suma de 5 mln lei. Faptul ca OE va retrage sau nu ulterior acesti bani de pe cont, autoritatea contractanta nu a stipulat careva solicitari in acest sens. Astfel, pentru a demonstra capacitate financiara, un OE capabil sa execute lucrarile conform anuntului urmeaza sa prezinte dovada ca detine in cont 5 mln lei. Ulterior, sub propria raspundere OE va gestiona contul conform necesitatilor corespunzatoare, la care AC nu are careva cerinte.
Pai atunci care e logica cerintei sa arati bani pe cont la ora 9.01 pe 18.05.2025, iar la 9.02 sa ii retragi?! Cum demonstreaza asta capacitatea tehnico-economica a OE? Nu este clar deloc necesitatea acestei cerinte odata ce ea nu are continuitate si valoare. Are ori nu are bani in cont,la momentul deschiderii ofertelor, absolut deloc nu arata capacitatea tehnico-economica. Totodata pentru a initia lucrarile, nu este necesar de 5 mln lei, dar mai putin si 100 % nimeni nu va tine pe cont acesti bani pina se va incheia contractul si vor incepe lucrarile, dar cu siguranta se vor lua credite, iar pentru e nevoie de linii creditare, ceea ce este o cerinta mai corecta si care ofera o siguranta pentru dvs ca se vor executa lucrarile, decit bani in cont pentru 1 zi.
Legiuitorul a stabilit la art. 21 din Legea privind achizițiile publice 131/2015 prevederea exhaustivă că situația financiară a agentului economic este un criteriu foarte important pentru a stabili fiabilitatea acestuia în momentul în care I se atribuie un contract de achiziție publică, prin prezentarea rapoartelor sau extraselor bancare, de cont etc.
Totodată, art. 21 alin.(1) din Legea 131/2015 prevede expres „Demonstrarea capacităţii economice şi financiare a operatorului economic se realizează prin prezentarea unuia sau a mai multor documente relevante, cum ar fi:
a) declaraţii bancare corespunzătoare...” iar în acest sens, autoritatea contractantă a solicitat extras din contul bancar.
Mai mult ca atît, având în vedere valoarea contractului (peste 15 mln lei fără TVA), precum și având în vedere termenii restrânși stabilițipentru efectuarea lucrărilor, dar și faptul că prima plată se va efectua după efectuarea a 35% din lucrări, constatăm că disponibilitatea de bani lichizi pentru implementarea acestui proiect este o cerință legală, argumentată, obiectivă și logică.
Totodată, potrivit art 21 alin.(3) din Legea 131/2015, „În cazul în care, din motive obiective, justificate corespunzător, operatorul economic nu are posibilitatea de a prezenta documentele solicitate de autoritatea contractantă, acesta are dreptul de a demonstra capacitatea sa economică şi financiară prin prezentarea altor documente pe care autoritatea contractantă le poate considera edificatoare în măsura în care acestea reflectă o imagine fidelă a situaţiei economice şi financiare a ofertantului/candidatului.”
Menționăm și prevederile alin.(4) din același articol și anume „În cazul în care autoritatea contractantă solicită demonstrarea capacităţii economice şi financiare, aceasta are obligaţia de a indica în documentaţia de atribuire şi informaţiile pe care operatorii economici urmează să le prezinte în acest scop.”, în cazul dat – extras din contul bancar.
Din cele relatate, AC, absolut legal a solicitat demonstrarea capacității economice şi financiare a OE.
legislatia achizitiilor publice recunoaste 2-a termene expres stipulate si anume,receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala.
ce aveti in vedere prin obligatia aceasta de a obliga agentul economic sa dea in exploatare obiectul construit?
ce presupune exact aceasta procedura?
si cui trebuie sa il dea in exploatare,pt ca in DS este stipulat expres ca antreprenorul raspunde de exacutarea lucrarilor,iar la sfirsitul executiei lucrarilor instiinteaza beneficiarul despre finalizarea lucrarilor,iar beneficiarul convoaca comisia de receptie la terminarea lucrarilor si ulterior convocarea comisiei de receptie finala,iar antreprenorul in ambele situatii-comisii are rolul de invitat.
despre ce cerinte inovatoare si abuzive vb dvs,stimata AC?
Întrebare: LEGE Nr. 131
din 03-07-2015
privind achiziţiile publiceArticolul 68. Garanţia pentru ofertă şi garanţia
de bună execuţie a contractului(12) Cuantumul garanţiei de bună execuţie a contractului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea de deviz a contractului de achiziţii publice. În cazurile în care adaosul comercial este limitat prin act normativ, cuantumul garanției de bună execuție nu va depăși limita prevăzută de actul normativ respectiv. Nu puteti solicita 15% garantie de buna executie, maxim 6 %
adaosul comercial este limitat de actele normative: CP L.01.05-2012, CP L.01.01.-2012 , etc. -Norma (cota) beneficiului de deviz va constitui: 6%,Prin urmare garantia de buna executie nu poate depasi 6%, solicitam sa modificati cerinta respective.