Calculatoare de birou All-in-One - 200 bucăți
Calculator
All-in-One Condiții generale * minim 36 luni garanția oficială de la producător pentru toate componentele;
* calculatoarele nu trebuie să facă parte din categoria „restaurate” (refurbished);
* brand name internațional.
* Ofertanții trebuie să dețină un Centru de Service autorizat pe teritoriul Republicii Moldova sau să dețină un Contract/Acord cu un asemenea Centru.
Format All-in-One PC (Monobloc)
Monitor minim 27 inch fără ecran touch
Rezoluția monitor minim 1920 x 1080 pixeli
Procesor * Lansat nu mai vechi de 18 luni din data livrării
* Frecvența minimă 2.1 GHz
* Nuclee fizice minim 8
* Puterea de proiectare termică (TDP) minim 40 W
Placa video Integrată sau discretă
Memoria RAM * Capacitate minim 16 GB
* Tip memorie DDR4 sau DDR5
* Sloturi de memorie 2
* 1 slot de memorie liber
* Suport memorie până la minim 32 GB
Stocare date * Tip SSD (Solid State Drive)
* Interfața M.2 PCIe
* Capacitate minim 512 GB
Multimedia * Difuzoare audio integrate
* Microfon
* Web cameră HD minim 720p
Porturi disponibile * USB 2.0 minim x2
* USB 3.2 Type A minim x2
* RJ-45 x1
* HDMI x1
* Combo audio jack (headphone) x1
Comunicații * Rețea integrată 10/100/1000
* Bluetooth
Dispozitive de intrare * Tastatura și Mouse (cu fir sau fără fir) incluse în set ce aparțin aceluiași producător ca Calculatorul;
* Tastatură internă ENG - aplicat de fabrică obligatoriu;
* Tastatură ROM - de asigurat cu stickere cu diacritice în limba Română;
* Tastatură RUS - aplicat de fabrică opțional, dacă lipsesc de asigurat cu stickere cu litere ruse.
Software * Sistem operare Microsoft Windows 11 Professional x64 bit, OEM, preinstalat la uzină (licențiat cu cheia înscrisă la nivel de BIOS);
* Microsoft Office versiunea minim 2021 ce include în set obligatoriu Word, Excel, PowerPoint, Outlook (preinstalat și licențiat la uzină sau licență furnizată în ambalaj original cu certificat de autenticitate de către Microsoft).
suma planificată 3,000,000.00 MDL
Stimate autorități contractante,
Vă rugăm să specificați nivelul de protecție care trebuie asigurat pentru echipamentul (senzor de amprentă digitală, modul TPM, blocare prin cablu, software, serviciu Keep-on-Drive etc.).
Bună ziua, Pentru echipamentul solicitat spre achiziționare, conform Anexei nr. 1, Caiet de sarcini, pct. 2 Cerințe față de bunuri, nu sau solicitat cerințe obligatorii față de nivelul de protecție.
Bună ziua, vă rog să clarificați dacă termenii de referință au fost aprobați de e-Goverment. Dacă da, vă rugăm să îl publicați. Vă mulțumim anticipat
Bună ziua, Cerințele echipamentului solicitat spre achiziționare conform Anexa nr. 1 au fost avizate pozitiv de către AGE. Totodată se atașează link-ul https://sfs.md/uploads/procurementreport/75/document/planul-ticpdf-66950b049c578.pdf
Vă rugăm să clarificați: solicitați 4 porturi USB de tip A (USB 2.0 minim x2, USB 3.2 Type A minim x2), dintre care două sunt învechite. Sunteți sigur că Serviciul Fiscal de Stat nu are nevoie de computere cu USB Type-C, care va fi standardul de facto pentru următorii 5-10 ani?
Bună ziua, Sunt cerințe minime, 4 porturi USB de tip A sunt obligatoriu, dacă vor fi suplimentar la acestea și alte porturi de tip Type C nu este problemă.
Puteți specifica dacă în acest punct se referă exclusiv la modele cu port audio combinat? Este acceptabilă echiparea dispozitivului cu un adaptor pentru port combinat?
Bună ziua,Se referă la modele cu port audio combinat.
Nuclee fizice minim 8. Vă rugăm să descrieți ce tip de nuclee ar trebui să fie - toate nivelurile de performanță sau nivelurile de performanță și eficiență
Bună ziua, Tipul de nuclee poate cuprinde atât niveluri combinate de performanță și eficiență cât și doar performanță.
Frecvența minimă 2,1 GHz. Frecvență de bază sau frecvență turbo?
Bună ziua, Frecvența minimă de bază urmează să înceapă de la 2,1 GHz.
Bună ziua,
Pe baza practicii și a garanției solicitate pentru PC, vorbim despre utilizarea calculatoarelor timp de cel puțin 3 ani. În acest caz, solicitați un procesor din generația anterioară plus de tipul celor care se găsesc de obicei în laptopuri și desktopuri destinate utilizării casnice. Vă rugăm să modificați specificațiile procesorului (TDP-ul minim ar trebui să fie de 65W și lansarea pe piață nu mai devreme de Q1, 2024) și să furnizați Serviciul Fiscal de Stat o soluție de afaceri, nu un computer de uz casnic.
Vă mulțumim anticipat
Bună ziua, Cerințele față de bunurile solicitate spre achiziționare conform Anexa nr. 1, sunt indicate cerințele minime recomandate de la care urmează să pornească tehnica de calcul propusă și nici de cum cerințe fixe.
Vă rugăm să precizați dacă este permisă utilizarea oricăror adaptoare pentru a îndeplini cerințele minime?
Bună ziua, SFS comunică despre lipsa necesității privind utilizarea adaptoarelor pentru a îndeplini cerințele minime.
Stimată autoritate contractantă, înțelegem corect că Inspectoratul Fiscal de Stat nu necesita să suporte conditiile minime de securitate IT pentru echipamentele pe care le achiziționează și astfel ignoră măsurile de asigurare a securității cibernetice și eventualele scurgeri de date din calculatoare? Vă reamintim că, cel puțin, pe calculatoarele Fiscului se pot afla informații "de uz intern", dar nu solicitați un serviciu Keep-on-drive care să elimine eliminarea informațiilor de pe unitățile SSD, nu solicitați un modul TPM discret în care toate cheile și parolele să fie stocate în siguranță, nu solicitați alte opțiuni de securitate. Doar pentru că așa-numiții experți eGov ignoră lipsa cerințelor de securitate de bază nu înseamnă că așa ar trebui să fie.
Vă solicităm să revizuiți cerințele pentru această parte a termenilor de referință pentru a respecta normele UE pentru echipamentele IT din sectorul public.
Bună ziua, SFS comunica despre implementarea soluțiilor oficiale de securitate informaționale. În cadrul SFS autentificarea are loc prin Active Directory, pe fiecare stație de lucru este instalată soluția antivirus Bitdefender, bitloker, DLP, proxy, bit și sunt blocate dispozitivele de stocare externe.
Astfel, reieșind din cele expuse SFS asigură securitatea datelor prelucrate în exercitarea atribuțiilor.
Vă rugăm să clarificați: am înțeles corect răspunsul dumneavoastră că adaptoarele NU POT FI UTILIZATE?
Bună ziua. Serviciul Fiscal de Stat a efectuat modificările de rigoare în documentația de atribuire (anunțul de participare, caietul de sarcini, documentația standard) urmare a contestației depuse cu nr. 02/669/24 din 23.07.2024. Mulțumim pentru clarificare.
Buna ziua! Specificațiile tehnice indică faptul că doar 2 din cele 4 porturi USB ar trebui să fie de tip A. Dacă toate cele 4 trebuie să fie de tip A și adaptoarele nu pot fi utilizate, vă rugăm să adăugați acest lucru la specificație pentru a evita discrepanțe. Multumesc pentru intelegere.
Bună ziua. Serviciul Fiscal de Stat a efectuat modificările de rigoare în documentația de atribuire (anunțul de participare, caietul de sarcini, documentația standard) urmare a contestației depuse cu nr. 02/669/24 din 23.07.2024. Mulțumim pentru clarificare.
Bună ziua, solicitați un computer AiO cu o diagonală a ecranului de 27 de inci și o rezoluție de 1920x1080. Cu toate acestea, cea mai confortabilă rezoluție atunci când lucrați pe monitoare cu diagonala de 27 de inci și peste este 2560x1440 - aceasta reprezintă o creștere cu 50% a cantității de informații afișate și nu obosește ochii. Pe de altă parte, pentru monitoarele cu o diagonală de 24 inci este rezoluția de 1920x1080 este cea mai optimă și cantitatea de imagine identică cu varianta cu o diagonală de 27 inci și o rezoluție de 1920x1080. Pe această bază, vă rugăm să ne comunicați dacă este posibil să oferim un computer AiO cu un ecran de 24 de inci. Sau va rog modificăre la termenii de referință și să stabiliți rezoluția nativă la 2560x1440 pentru a asigura munca confortabilă a funcționarilor fiscali.
De asemenea, în marea majoritate a cazurilor, angajatorii care au grijă de personalul lor, încearcă să achiziționeze monitoare cu reglare pe înălțime, care oferă posibilitatea de a seta înălțimea ecranului la înălțimea corectă pentru a reduce tensiunea asupra ochilor și a coloanei vertebrale cervicale. Nu există o astfel de cerință în cerințele dumneavoastră, este posibil să fi fost trecută cu vederea din cauza neatenției (credem că IRS este preocupat de sănătatea angajaților săi în mod implicit). Vă rugăm să faceți modificările necesare în termenii de referință.
Bună ziua. Serviciul Fiscal de Stat a efectuat modificările de rigoare în documentația de atribuire (anunțul de participare, caietul de sarcini, documentația standard) urmare a contestației depuse cu nr. 02/669/24 din 23.07.2024. Mulțumim pentru clarificare.
Stimată autoritate contractantă, în răspunsul dvs. ați prezentat măsuri preventive absolut standard care sunt utilizate într-o rețea corporativă. Cu o singură excepție. Problema este că, pentru ca Bitlocker să funcționeze (așa cum ați scris), este necesar un modul TPM, fără de care acest utilitar nu funcționează. În plus, Microsoft a anunțat că va suporta doar cea mai recentă versiune a sistemului de operare pe computerele în care este instalat și activat TPM 2.0. După cum s-a menționat mai sus, în UE prezența unui TPM discret este obligatorie pentru orice computer utilizat de agențiile guvernamentale. Este foarte probabil ca aceeași cerință să fie introdusă în Republica Moldova în termen de maximum 1-2 ani. Astfel, declarând că nu aveți nevoie de un modul de platformă de încredere dedicat (dTPM), confirmați de fapt radierea calculatoarelor după ce va fi adoptat actul legislativ privind prezența obligatorie a dTPM.
Vă solicităm încă o dată să includeți ca cerință existența unor elemente de securitate obligatorii și, în special, a unui TPM 2.0 dedicat. Mai multe informații despre importanța și principiile de funcționare aici: https://www.techtarget.com/whatis/definition/trusted-platform-module-TPM; https://trustedcomputinggroup.org/resource/trusted-platform-module-tpm-summary/
Bună ziua. Serviciul Fiscal de Stat a efectuat modificările de rigoare în documentația de atribuire (anunțul de participare, caietul de sarcini, documentația standard) urmare a contestației depuse cu nr. 02/669/24 din 23.07.2024. Mulțumim pentru clarificare.