conform cerințelor din anunțul de participare
suma planificată 796,800.00 MDL
Parametrii nutritionali din datele analitice ale recetei solicitate de dvs. la ce rasa de câini se refera?
Gasim de cuviita sa atragem atentia asupra urmatoarelor aspecte:
1. Pentru a identifica o receta optima de hranire a câinilor de serviciu e necesar sa cunoastem rasa acestora.
2. Care este activitatea zilnica (cite ore sunt activi)?
3. In ce incaperi sunt tinuti (la temperatura camerei sau la temperaturi mai joase)? Acest aspect poate influenta raportul dintre energie si proteina.
Avem următoarele rase de câini: ciobănesc german, ciobănesc belgian, ciobănesc olandez, border collie, labrador. Câinii sunt întreținuți în spații special amenajate (boxe individuale cu padoc). Activi până la 8 ore pe zi.
Va rog sa explicati daca nu este o greseala la urmatorii parametri nutritionali: la câini adulti grasimea constituie 15% si valoarea energetica 383kcal/100gr iar la juniori grasimea constituie 16% si valoare energetica 385kcal/100gr. La grasimi diferenta constituie 1%, echivalentul a min. 70kcal, iar raportul dintre valoarea energetica la adulti si juniori este de doar 2kcal/100gr.
Normele de hrană sunt stipulate în HG nr. 21 din 23.01.2017
De ce calciul in receta pu câinii adulti este mai mare decit pentru juniori?
Din datele stiintifice se cunoaste ca animalele tinere au nevoie de o cantitate mai mare de calciu pentru dezvoltarea organismului in special a tesutului osos.
În special la femele pierderile de calciu cu vârsta sunt mai mari, de aceea cantitățile de calciu din hrană pentru câinii maturi se solicită de a fi mai mari. În același timp, accentuăm că este indicată valoarea minimală, ceea ce înseamnă că poate fi și un procent mai mare de calciu în conținutul hranei uscate pentru juniori.
Conform HG nr. 21 din 23.01.2017 este indicată cantitatea zilnică de hrană uscată sau umedă pentru câinii în kilokalori, ceea ce reprezintă posibilitatea de calcul a masei de hrană raportate la valoarea energetică, dar nu este menționat cum raportăm consumul zilnic specific la parametri nutriționali așa ca proteina, grăsimile calciul și fosforul. Menționăm că lipsesc atât valori minime cât și maxime. Există diferite tipuri de hrană cu diferiți parametri nutriționali exemplu: hrană uscată pentru câini nr. 1) proteina 20 - 22%; grăsimi 12 - 14%, care are valoarea energetică 385kcal/100gr; hrană uscată pentru câini nr. 2) valoarea proteică 25-28%; grasimi 9 - 11%, cu valoare energetică 385kcal/100gr, respectiv respecând HG nr. 21 din 23.01.2017 la un câine cu masa corporală de 35kg norma zilnică este de 3000kcal, ceea ce înseamnă 779 gr. hrană uscată cu o valoare energetică de 385kcal/100gr. Prin urmare luând în considerare cele enumerate mai sus vom deduce că atât hrana nr. 1 cât și nr. 2, conform HG nr. 21 din 23.01.2017 se vor administra în cantitatea de 779gr./câine/zi, doar că în cazul hranei nr. 1 câinele va consuma o cantitate mai mică de proteină și respectiv pentru hrana nr. 2 o cantitate mai mare de proteină, fapt ce denota că parametrii nutriționali a recetelor corespund hotărâîri menționate. Iar recetele solicitate de dvs. pentru câinii adulți și juniori de serviciu fac trimiteri specifice și favorizează un anumit producator, de aici rezulta ca se încalcă legea 131/15, art 37. (6) Specificațiile tehnice nu vor face referinţă la o anumită marcă comercială sau la un anumit agent economic. Pentru a nu încalca prezenta lege modificați parametrii nutriționali.
În conformitate cu HG Nr. 910 din 16-12-2020 cu privire la aprobarea Cerințelor sanitar-veterinare față de hrana pentru animale, există o listă de constituenți analitici utilizați în hrana pentru animalele nedestinate producției de alimente obligatorie etichetării.
Valorile acestor constituienți au fost stabilite reieșind din indicatorii de calitate pentru hrana solicitată. Or, calitatea hranei reprezintă unul din cele mai importante criterii, fiindcă de aceasta depinde starea de sănătate a patrupezilor.